Kødædende planter er planter, der kan optage næringsstoffer fra levende individer. For langt de fleste planter drejer det sig kun om mindre som insekter, leddyr og spindere. Det skønnes af der i verden findes 420 arter og over 1000 hybrider af kødædende planter i naturen, hvor langt de fleste af dem er sjældne og fredet.
De 6 mest udbredte arter:
Venus fluefanger (Dionaea familien)
Kandebærer (Nepenthes familien)
Soldug (Drosera familien)
Vibefedt (Pinguicula familien)
Fluetrompet (Sarracenia familien)
Bærerod (Utricularia familien)
Andre mindre udbredte arter:
Drosophyllum lusitanicum
Byblis liniflora
Darlingtonia californica
Fælder
Kødædende planter har forskellige fælder til at fange deres bytte, alt efter hvilken familie planten høre til. Her er en lille liste over de 5 forskellige former for fælder.
- Musefælde: 2 blade lukker sammen om byttet.
- Pitfall trap: Byttet falder ned i kander, hvorefter de ikke kan komme op.
- Hummerfælder: Små hår fastholder og tvinger byttet mod fordøjelses organet.
- Fluepapir: Bruger slimemede blade til at fange byttet.
- Vakuumfælder: En bære suger byttet ind ved at danne et undertryk.
Levesteder og klima
Kødædende planter lever over det meste af verden, der er sågar opdaget en ny art der lever på mos i arktis. Fælles for levestederne hos kødædende planter er de lever i nærigfattig jord så som sumper og heder. Derfor skønnes det at kødædende planter har udviklet evnen til at fordøje dyr, fordi mængden af kvælstof og fosfat i jorden er meget begrænset. Udover det har rigtig mange kødædende planter det bedst i klima med høj luftfugtighed.
Kødædende planter i Danmark
Vi er så heldige at vi også har kødædende planter tilbage i naturen, de findes godt nok i et lille antal og er derfor ofte svære at få øje på. Alle kødædende planter i Danmark er truet.
De 3 arter kædædende planter vi har i Danmark er: Soldug, Blærerod og Vibefedt.
Dyrkning
Ved dyrkning af kødædende planter er der nogle grundlæggende ting man bør huske.
Vanding: Kødædende planter er ikke særlig vilde med kalk, derfor vand dem aldrig med vand fra hanen, ellers vil planten gå en langsom og stille død de går i møde. Brug i stedet regnvand, demineraliseret vand eller til nød vand fra hanen der er godt kogt.
Jord: For at få de bedste resultater med kødædende planter skal man helst prøve, at genskabe plantens naturlige habitat, dette vil i mange tilfælde være 1 del spagnum og 1 del sand med lidt sten i bunden som dræn.
Gødning: Der må under ingen omstændigheder gives gødning til kødædende planter. Prøv i stedet at finde en lækkerbisken i form af et insekt og fodre planten med, det har planten meget bedre af.