Kandebærer høre til familen Nepenthes og er en af de nemmere kødædende planter at have som potteplante. Det er iagttaget at de største arter af kandebærere i sjældne tilfælde fanger mus, firben, frøer og fugle i deres fælder.
Udseende
Udseende og størrelse på kandebærer varierer meget fra art til art. De største bliver over 18 meter høje og 20 cm omkring stammen. Det er dog langt de færreste der bliver så store. Plantens blade vokser op langs den snorede stamme. Bladene er lange og ud for enden vil der på nogle blade vokse en lian ligene stik ned med en kande på. Kanderne er oftest grøn og rødelige. Over kanden vokser der et blad, hvis formål er at begrænse mængden af regn der kommer ned i kanderne. Ved hullet af på kanderne sidder kandebærens læber. Læberne har små riller og danner en bue langs kanten af kanden åbning.
Fangst af bytte
Kandebærer lokker deres bytte ved hjælp af nektar på kandernes læber. Nektaren på læberne er ikke helt almindelig, den indeholder nemlig en nervegift der gør mindre insekter svimle når de spiser af det, med det resultat af de falder ned i kanden. I bunden af kanden er der en slimet suppe, så snart et bytte falder bliver fordøjelses ensymer udskilt fra nogle kirtler i kanden sammen med en svag syre. Byttet når ofte ikke at imod særlig længe før, den kisterede suppe har sat sig rundt om byttets luftindgange. Derved kvæles byttet ganske enkelt og dør af luftmangle. For at forhindre en fangst ikke undspiller, har kanden nogle meget glatte indvendige vægge med et tyndt lag voks på. Når byttet er fanget bliver opløser syren de bløde dele opløst i suppen.Varigheden af fordøjelse afhænger af dyrets størrelse, en myg blive f.eks bliver typisk fordøjet på få dage. Hvis man kigger ned i kanderne vil man kunne se bitte så prikker nede i. Dette er fordøjelses kirtlerne der udskiller væsken. Efter byttet er fordøjet ligger de hårde dele tilbage i kanden, det er ikke nødvendigt at prøve på at fjerne dem, lad dem ligge så de kan de samtidig bruges til tiltrækning af små dyr.
Nogle specielle arter af kandebærer har også udviklet en særlig lugt, der bruges til at tiltrække insekter med. Denne lugt er ikke altid lige behagelig, lav derfor lidt research på arten, du er ved at købe eller spørg forhandleren.
Fodring
En Nepenthes (kandebærer) kan fodres med stort set alle insekter. Husk dog at byttet ikke må være for stort i forhold til kanden, men så længe insektet kan være dækket i suppen, burde det være godt nok. Når du fodre plante smider du bare byttet ned i en af kanderne. Dyr du fodre til kandebærer kan være både levende og døde. Typisk vil kandebærer i naturen mest fange myg, fluer, leddyr og spindere. Planten vil også selv fange disse dyr, men forvent ikke den tager alle myg indenfor om sommeren.
Pasning
De fleste kandebærer er nemme at passe. Som alle andre kødædende planter er det bedst at vande dem med miniraliseret vand, men kandebærer kan faktisk i kortere perioder tåle vand fra hanen uden at tage skade. Kandebærere bør plandes i spagnum med 3 cm sten i burden. Jorden omkring planten bør holde fugtig, og der bør altid være lidt vand i underskålen.
I nogle tilfælde kan den øverste del af kanderne begynde at visne, dette skyldes ofte luften omkring ikke er fugtig nok. Det anbefales derfor man sprøjter vand på bladene ind i mellem, især hvis luftfugtigeden er lav. Kandebærer kan med stor succes have i terrarium for at holde på luftfugtigheden.
Kandebærer vokser hurtigt og da det er en slyngplante, bør man med tiden placere en klatrepind i potten som planten kan vokse op af. Om vinteren dannes ikke lige så mange kander som om sommeren, faktisk vil der for nogle arter slet ikke vokse nye kander om vinteren. I stedet vokser et blad uden en lian for enden. Hvad angår temperaturen kandebærer, skal have alt efter om det er en højlands eller en lavlands plante.
Højlands arter
Højlands planter er dem der er nemmest at holde, og oftest dem du vil finde hos den lokale planteskole. I naturen lever størstedelen af disse planter vokser i bjerge, hvor temperaturen er høje om dagen og lave om aftenen. Højlandsplanter skal helst have en temperatur på ca. 20-30 grader om dagen og ned til 15 grader om aftenen. Disse planter egner sig godt til en vindueskammen, den skal dog helst ikke stå mod syd (ihvertfald ikke på varme sommerdage).
Lavlands arter
Lavlands arterne vokser i meget solrige områder. De er mere sarte med temperaturen og skal helst have temperature på 25-35 grader om dagen, og 20-25 grader om aftenen. Temperature under 20 grader kan skade planten og i nogle tilfælde dræbe den. Lavlands arter vokser bedst i et drivhus eller terrarium der opvarmes om vinteren.
Kandebærer i naturen
Nepenthes familien er slyngplanter og mange af dem lever som epifytter i træer (en epifyt er en plante der lever vokser på andre planter, men uden at være snylter og tage nærig fra den). Kandebærere findes i Indonesien, Malaysia, Fillippinerne, Ny guinea, Australien, Madagaskar og Cambodja. Nogle arter kan klare ret ekstreme forhold blandt andet klare længere varede tørke, mens andre kan overleve oversvømmelser og konstant at stå i vand.
Nogle kandebærere lever i symbiose dyr, blandt andet trommemyrer der slår sig ned på planter hvor de lever hele deres liv. Myrene fjerner skadedyr og lever af nektar. De har tilpasset sig, så kandebærere ikke er en trussel for dem og de kan til og med komme op hvis de falder ned i suppen.
Blomstring
En kandebærer er typisk 5-10 før den kan gå i blomst, til gengæld kan planten blomstre mange år i træk. Kandebærere er ikke selvbestøvende, så man har brug for en blomstrende han og en hun for at få frø. Han og hun blomster ligner hinanden så for at få en succesfuld bestøvning, er man nød til at prøve sig frem med en pencil med pollen inde i alle blomsterne, dog er største delen af kandebærer er hanner både i natur og som potteplante. Når en hun blomst er blevet bestøvet, vil frugtknuden inde i blomsten efter uger svulme op og sprække, hvorved frøende vil frigives.
Såning
De bedste resultater fås hvis såningen finder sted med det samme. Hvis du vil udskyde såningen, kan frøende godt ligge i køleskabet nogle uger. Frøende skal sås oven på spagnum og have høj luftfugtighed, dette kan gøres ved at plante dem i et glas med låg og nogle få udluftningshuller. Når frøende begynder at spirer bør de ikke stå i direkte sol. Lad kandebærerrene vokse i mindst et halvt år før de plantes om i potter.
Formering
Rodskud: Kandebærer ved med tiden lave rodskud og danne nye planter. Disse planter vokser meget tæt på moderplanten, så hvis du ønsker at omplante den, vent til rodskudet har en hvis størrelse så den har fået dannet sig et ordentlig rodnet. Rodskud behøver ikke blive plantet for sig, faktisk trives de glimrende sammen med hovedplanten.
Flere spørgsmål? Prøv så stil dem her