Soldug (Drosera)

Soldug eller som den kaldes på latin Drosera er en af de arter af kødædende planter der lever i den Danske natur. Der findes over 130 forskellige arter af soldug. De fleste soldug er i forhold til mange andre kødædende planter forholdsvis nemme at holde som potteplante.

Udseende

Soldug er ofte røde eller grønne. Arternes størrelse varier meget, nogle er ikke større end en mønt hvor imod andre kan bliver på størrelse med en mindre busk. Ligeså er det med soldugs former og udseende, nogle er Y formet, mens andre er lige, lange og spinkle. Fælles for alle soldug planter er deres små fine kirtelhår, der danner en dug lignende masse der er yderst klistret.

Fangst af bytte

En Soldug plante fanger levende insekter, dette gør den ved hjælp af små dug dråber af slimet voks der dækker hele planten. Når et insekt lander på Soldug planten, bliver kirtelhårende stimuleret får det planten til at udsende ekstra meget dug. Mindre byttedyr f.eks fluer sidder uhjælpeligt fast, og jo mere den kæmper for at komme fri, jo mere klistret dug sætter sig omkring den. Dugget sætter sig omkring byttets åndehuller så den bliver kvalt. Det kan tage flere timer før byttet til sidst bukker under, mens andre heldigere eller større insekter slipper med, at betale et ben eller en vinge for at komme fri, hvilke ofte bare vil udskyder deres død. Nogle soldug planter er i stand til at bevæge sig rundt om byttet. Dette er dog ikke for at holde dyret fast, men derimod for at fordøjelses enzymerne bedre kan fordøje insektet.

Mere info om soldug kommer når tid have :)
Indtil da kan du holde øje med bloggen, hvor der også er indlæg om soldug


Kødædende planter i julegave?
Dyrk dine egne venus fluefangere fra frø. Komplet pakke med start-kit til dig, der gerne vil dyrke dine egne kødædende planter.